.de werelden van schalk

Blog

Developer Diary I – 9 oktober

09-10-14

Zo.
Dat heeft even geduurd.

De laatste keer dat je iets van ons hoorde was het nog zomer en had de wereld een korte broek aan. Inmiddels liggen er weer pepernoten in de supermarkt. Vanochtend hoorde ik iemand op de televisie praten over de kansen voor een Elfstedentocht dit jaar.

Het lijkt misschien alsof we met De Werelden van Schalk een flinke zomerslaap hebben gehouden, maar dat is niet helemaal waar. Achter de schermen zijn we steeds bezig gebleven met de voorbereidingen voor ‘De Wentel’, de nieuwe verhaalwereld van WvS. Dat betekent: verantwoordingen & aanvragen schrijven, nieuwe plannen smeden, concepten bedenken, teksten schrijven, met makers praten…

Eigenlijk zitten we nog steeds in die broedfase, maar we zijn al wel nieuwe ideeën aan het testen. De verhalen van De Wentel spelen zich af in ‘Lida’, een groezelige fantasiestad (denk Europa ca. 1900, met een snufje steampunk) vol verhalen waarin niet de helden en schurken centraal staan, maar juist de normale mensen: de ambtenaren, de bakkers en de soldaten. Hun lot ligt in jouw handen: jouw keuzes bepalen wie blijft leven en wie niet, en hoe de toekomst van Lida er uit komt te zien. In de komende ‘DD’s vertel ik meer over de inwoners van Lida, maar mocht je alvast meer willen weten: we hebben de site een nieuwe lik verf gegeven, dus neem vooral ook daar een kijkje!

Dit is wat we volgend jaar gaan doen rondom De Wentel:

Revolutie

Een voorstelling die zich afspeelt op de nacht van de revolutie in Lida. Revolutie is ook het eerste voorbeeld van ‘smartphonetheater’ in Nederland, waarbij jij als toeschouwer via je smartphone zelf bepaalt hoe het verhaal van de voorstelling verloopt.

Kaptka

Een kaartspel uit de wereld van De Wentel. Makkelijk om te leren, maar vol strategische mogelijkheden. Hou je van kaartspellen zoals ‘Magic The Gathering’ en ‘Hearthstone’ of ben je een bordspellenfanaat? Dan moet je Kaptka ook proberen! Het spel is straks gewoon los te spelen en te kopen, maar speelt ook een belangrijke rol in de verhalen van De Wentel…

Online Platform

Op de nieuwe site van De Wentel komt de stad Lida straks helemaal tot leven, met biografieën, informatie over de geschiedenis van Lida, geheime dossiers, volksverhalen, liedteksten, mythologische verhalen, en meer. Ook kun je online zelf onderdeel worden van De Wentel, en meebeslissen over de toekomst van de stad.

20141009_144501~2

Als voorproefje organiseren we as. zaterdag een eerste test van Kaptka tijdens ‘Nee, jij hebt talent’ van Theater aan het Spui. Deze kaarten zijn nu nog blanco, maar zaterdag gaan we hier het allereerste prototype van Kaptka van maken.

Tot snel!

Sytze

P.S. Misschien vraag je je af wat er met AS gebeurt is. Dat zit zo: Één van de conclusies die we hebben getrokken na het maken van de theatervoorstelling van AS is dat het onderhouden van een complete verhaalwereld (inclusief voorstellingen, spellen, boeken, etc) zó veel tijd kost, dat het haast niet te doen is om twee verhaalwerelden naast elkaar te laten bestaan. Daarom hebben we er voor nu voor gekozen om met De Wentel ‘from scratch’ een verhaalwereld te bedenken die genoeg mogelijkheden biedt om jarenlang te kunnen blijven ontwikkelen. Dat betekent niet dat we niets meer met AS gaan doen, maar wel dat die verhaalwereld voorlopig in de ijskast zal blijven staan.